Schriftelijkheidsvereiste: wat is dat?

Als makelaar krijg ik vaak de vraag wanneer een koop of verkoop officieel rond is. Is een mondelinge overeenkomst voldoende? Of moet er echt iets zwart op wit staan? Is een akkoord via bijvoorbeeld een WhatsApp-bericht ook voldoende?

Bescherming koper

Om hier duidelijkheid over te geven moeten we teruggaan naar het jaar 2003. In dat jaar is er in de wet opgenomen dat de particuliere koop van een woning tussen consument en koper schriftelijk moet worden aangegaan. Dit wordt het schriftelijkheidsvereiste genoemd. Het schriftelijkheidsvereiste is vooral opgesteld ter bescherming van de koper, zodat deze geen ondoordachte beslissingen neemt waar hij of zij later niet meer onderuit kan.

Akkoord via WhatsApp?

Het schriftelijkheidsvereiste houdt in dat er een koopovereenkomst wordt opgesteld die door beide partijen moet worden ondertekend. In de afgelopen vijftien jaar is er echter veel veranderd op het gebied van schriftelijke vastlegging. Communicatie via SMS, WhatsApp, e-mail of andere digitale platforms zorgt ervoor dat er onduidelijkheid kan ontstaan tussen de beide partijen. Een akkoord via de e-mail of WhatsApp is zo gegeven. Maar is dit ook rechtsgeldig?

Rechtsgeldig

Nee, is daar het antwoord op. De overeenkomst moet door beide partijen zijn ondertekend om een rechtsgeldig en bindend akkoord te bereiken. Een akkoord via een WhatsApp op een - door een van de partijen reeds ondertekende verkoopovereenkomst - wordt niet gezien als rechtsgeldig. De koop/verkoop van een woning komt pas tot stand op het moment dat beide partijen consensus hebben bereikt over de inhoud van de koopovereenkomst en deze vervolgens beide hebben ondertekend.

Houd wel rekening met de bedenktijd van drie dagen op de koopovereenkomst, die overigens alleen geldt voor de koper. Gedurende deze drie dagen mag de koper zich nog zonder reden en risico terugtrekken uit het proces. De verkoop is pas echt rond na het verstrijken van deze drie dagen.