Kopen zonder financieringsvoorbehoud, is dat verstandig?

Uw droomhuis is binnen handbereik. Er is een akkoord bereikt over de verkoopprijs en ook over de inhoud van het koopcontract is overeenstemming bereikt, inclusief de clausule ‘voorbehoud van financiering’. Is het echter wel zo verstandig om deze clausule anno 2019 op te nemen?

Standaard

Het is bijna een standaard clausule in het koopcontract. Verkocht onder voorbehoud van financiering. Een clausule die ervoor zorgt dat u als koper onder de verkoop kunt uitkomen op het moment dat u de financiering niet rond krijgt. Hiermee voorkomt u een eventuele boete die de verkoper kan opleggen op het moment dat de koop toch niet doorgaat. Vaak is dit 10 procent van de totale koopsom. Dit bedrag kan dus behoorlijk oplopen. En toch is het niet altijd verstandig om deze clausule in de koopovereenkomst op te laten nemen. 

Aantrekkelijker

Op dit moment heerst een behoorlijke krapte op de markt. Er is meer vraag dan aanbod en woningen worden zelfs boven de vraagprijs verkocht. Dit houdt in dat er waarschijnlijk meer kapers op de kust zijn voor uw droomhuis. Hoe meer voorwaarden en clausules u in het koopcontract laat opnemen hoe minder aantrekkelijk u wordt voor de verkoper. Dit houdt niet in dat u zonder meer deze clausule moet schrappen, maar bent u zeker van de financiering dan kan het schrappen van deze voorwaarde in uw voordeel werken. Een lager bod zonder voorbehoud van financiering kan in sommige gevallen zelfs aantrekkelijker zijn voor de verkoper van een hoger bod met ontbindende voorwaarden. 

Risicovermindering

Zoals gezegd loopt u een behoorlijk financieel risico als u besluit de koopovereenkomst te tekenen zonder voorbehoud van financiering. Tien procent op een koopsom van 250.000 euro betekent een boete van 25.000 euro wanneer blijkt dat u de financiering niet rond krijgt. Wanneer weet u dat u het risico wel kunt lopen? 

  • Op het moment dat u een duidelijk beeld hebt van uw financiële situatie. Dit vergt wel wat vooronderzoek en wellicht enkele gesprekken met een adviseur.
  • Aan de hand van een taxatie en een bouwkundige keuring weet u wat de woning echt waard is en wat u dus moet lenen. Houd er rekening mee dat u 100 procent van de marktwaarde van de woning aan maximale hypotheek kunt lenen.
  • Hebt u eigen geld dat u kunt inbrengen, dan is de kans ook groter dat de hypotheek zonder problemen wordt afgegeven. De bank loopt immers minder risico en is dus eerder genegen de hypotheek te verstrekken.
  • Een vast contract en zo min mogelijk (studie)schulden dragen ook positief bij aan een succesvolle afronding van de hypotheekaanvraag.

Bovenstaande voorwaarden zijn geen garantie voor het slagen van de hypotheekaanvraag, maar dragen wel bij aan het verminderen van het risico voor de bank en voor uzelf. 

Of u op basis hiervan ook daadwerkelijk moet kiezen voor een koopovereenkomst zonder voorbehoud van financiering is een afweging die per situatie verschillend is. Overweegt u een koopovereenkomst zonder deze clausule, streep dan de risico’s af tegen de voordelen die het voor u oplevert en maak een weloverwogen keuze. 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring