Huis verkopen? Wees geen dief van uw portemonnee!

huis kopenRecent onderzoek toont aan dat een internetmakelaar u weliswaar minder kost maar u ook minder oplevert dan een full-service makelaar. Dat kan wel tot 10% schelen in de uiteindelijke verkoopprijs van uw huis.

De Amsterdamse huizenmarkt is overspannen. Huizen worden razendsnel verkocht en vaak boven de vraagprijs. Maar wie sleept het meeste geld uit uw stulpje? 

Vergelijkingssite DatHuis onderzocht de opbrengst van 375 verkochte huizen in Amsterdam en omstreken. De huizenprijzen varieerden tussen de 110.000 euro voor het goedkoopste huis tot 527.000 euro voor de duurste woning. De gemiddelde verkoopprijs van de 375 verkochte huizen lag op 240.000 euro.

De woningen werden verkocht door vijftien internetmakelaars en 140 full-service makelaars. DatHuis wilde weten of er een verschil bestaat tussen deze twee makelaarsgroepen, omdat er weinig informatie beschikbaar is over de prestaties van individuele makelaars.

Grote verschillen

De verschillen zijn groot. Internetmakelaars zijn een stuk goedkoper. Gemiddeld rekenen ze 1250 euro voor hun dienstverlening. De traditionele makelaars rekenen gemiddeld zo'n 1,4 procent over de verkoopprijs van een huis. Dat is 3350 euro bij een verkoopprijs van 240.000 euro.

Maar dit bedrag verdient u snel terug als u kijkt wie vervolgens uw huis voor de beste prijs verkoopt. Dan winnen de duurdere full-service makelaars.

Prijsverschil 19.376 euro

Ze verkopen gemiddeld genomen uw huis voor vijf procent meer dan onlinemakelaars, voor een gemiddeld huis scheelt dat u zo 12.000 euro. In het extreemste geval loopt het verschil zelfs op tot 19.376 euro, tussen de beste full-service makelaar en de slechtste internetmakelaar.

Joel Konijn van DatHuis zegt: "Internetmakelaars verkopen huizen sneller, maar dat levert niet de maximale koopsom op. Bij gewone makelaars staan huizen gemiddeld acht dagen langer in de verkoop, maar dat levert ook een betere prijs op."

10 procent meer

"Als je puur (ongeacht of het een online- of full-service makelaar is) naar het verschil in opbrengst kijkt tussen de beste en slechtste makelaar, dan is dat gemiddeld tien procent."

"Vijf procent van het prijsverschil hangt af van de soort makelaar. De overige vijf procent komt door de ervaring van de makelaar. Dat die verstand heeft van het soort huis, de buurt en de prijsklasse", zegt Konijn.

Weten hoe ik uw huis verkoop? Kijk dan hier