Voorbehoud verkoop eigen woning

Stel u heeft uw droomhuis gevonden maar u heeft uw huis nog niet verkocht? Dan kunt u, indien de verkoper hieraan mee wil werken, bij de koop gebruik maken van het maken van een voorbehoud verkoop eigen woning, ook wel no risk clausule genoemd. Hoe werkt deze clausule?

Deze clausule werkt twee kanten op.

Voor u als koper is het nu mogelijk om uw droomhuis te kopen terwijl uw huis nog in de verkoop staat. Met de verkoper spreekt u een bepaalde periode af (bijvoorbeeld 3 maanden) waarin u de tijd krijgt om uw huis te verkopen. Mocht u onverhoopt uw huis in deze periode niet kunnen verkopen dan kunt u door dit voorbehoud toch nog van de koop af. U loopt hiermee dus geen risico om met twee huizen en dubbele lasten te blijven zitten.

Intussen houdt de verkoper het huis in de verkoop ook al heeft u het huis met het voorbehoud verkoop eigen woning gekocht.

Indien zich nu een tweede koper meldt die een gelijkwaardig of beter bod doet dan hetgeen u bent overeengekomen met de verkoper dan kan de verkoper met de tweede koper verder. Echter, u heeft wel het recht van eerste koop. Dat wil zeggen dat de verkoper u eerst 48 uur de tijd moet geven om te beslissen of u van de koop afziet of de koop toch doorzet.

Ziet u van de koop af dan wordt de koopovereenkomst met u ontbonden en kan de verkoper met de tweede koper in zee.

Zet u de koop door dan vervalt hiermee het voorbehoud verkoop eigen woning en zit u echt aan de koop vast. U koopt overigens volgens de afspraken die u destijds met de verkoper overeen bent gekomen en die in de koopovereenkomst staan. U hoeft dus geen tegenbod te doen naar aanleiding van het bod van de tweede koper.

Let op: de verkoper kan van u een financiële compensatie verlangen voor de periode dat u de tijd krijgt uw huis te verkopen. De vaste lasten blijven namelijk doorlopen voor de verkoper. Die compensatie kan bestaan uit de maandelijkse hypotheekkosten plus de andere maandelijkse vaste lasten.

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande neem dan contact met mij op.