Restschuld of onderwaarde bij verkoop huis? Wat nu?

Uw woning verkopen met restschuld? Wat betekent dit en wat zijn de consequenties? 4EASYMOVING zet ze voor u op een rij.

Restschuld, onderwaarde en huis onder water

Er zijn diverse ‘vaktermen’ die gebruikt worden als er sprake is van een restschuld. Zowel de term restschuld, onderwaarde als huis onder water geven aan dat de waarde van de hypotheek hoger is de huidige marktwaarde van uw huis.

Wat is mijn restschuld?

De restschuld bepaalt u door de actuele waarde van het huis te verminderen met de hoogte van de hypotheek. Stel: de actuele waarde van uw woning is op dit moment € 215.000 en u hebt een hypotheek van € 250.000. Dan is uw restschuld € 35.000

Noodgedwongen verkoop

Vaak ontstaat een restschuld in situaties waarin de verkoper van een huis door omstandigheden (ziekte, werkloosheid, echtscheiding) gedwongen is een woning vlot te verkopen. In de laatste jaren is er ook vaak sprake van restschuld doordat de huizenmarkt een fikse klap heeft gehad. Hier zijn woningbezitters ook de dupe van geworden.

Hoe bepaalt u de waarde van uw woning?

De marktwaarde van een woning wordt bepaald door een taxatie. In het uiteindelijke taxatierapport kunt u lezen hoe deze marktwaarde tot stand komt. Met deze informatie kunt u nu bepalen wat uw eventuele restschuld gaat worden. Besluit u uw woning te gaan verkopen dan is het zaak om goed contact te houden met uw geldverstrekker. De uiteindelijke restschuld wordt bepaald als u een koper voor uw heeft gevonden. Met de geldverstrekker kunt u overleggen hoe de eventuele restschuld kan worden gefinancierd.

Kan een restschuld kwijtgescholden worden?

Als u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft kunt u in aanmerking komen voor kwijtschelding van de restschuld. Op de website van de NHG kunt u lezen of u in aanmerking komt voor kwijtschelding en hoe dat in zijn werk gaat.

Let wel: door de ontwikkelingen op de woningmarkt de laatste jaren heeft de Nationale Hypotheek Garantie de voorwaarden behoorlijk aangescherpt. Kwijtschelding is o.a. afhankelijk van inkomen en hypotheeklasten. Uw hypotheekadviseur kan samen met u een exacte berekening opstellen. 

In gesprek met de bank

Geen Nationale Hypotheek Garantie? Dan moet u zelf op zoek naar een oplossing. Eén van de eerste stappen is het gesprek met uw bank. Hierin onderzoekt u de mogelijkheden die er zijn. De meeste banken willen een oplossing zien voordat het koopcontract getekend wordt. Anders kan het zijn dat de verkoop geblokkeerd wordt.

U wilt een andere woning kopen?

Het is mogelijk een nieuwe woning te kopen ook al hebt u een restschuld. Bent u van plan een andere woning te kopen? Er bestaat een kans dat de bank akkoord gaat met een voorstel waarbij de restschuld wordt meegenomen in de nieuwe hypotheek. Ook hiervoor wordt uw situatie doorgelicht (spaargeld, salaris etc.) en beoordeeld.

Het aflossen van de restschuld

De restschuld kunt u ook aflossen wanneer u voldoende spaargeld hebt. Als u uw restschuld met eigen geld (gedeeltelijk) kunt aflossen is dat in veel gevallen wenselijk en verstandig. Uw bank zal u hier ook op wijzen. Bijkomend voordeel is dat de maandelijkse hypotheeklasten dalen.

Ook de gemeente kan een handje helpen met het financieren van uw restschuld.

Geen spaargeld: restschuldlening of betalingsregeling

Hebt u geen spaarpotje staan waarmee de restschuld afgelost kan worden? Dan kunt u wellicht gebruik maken van de zogenaamde restschuldlening via de gemeente Op deze websitepagina van de SVn leest u alles wat u moet weten over de restschuldlening die de gemeente Hoogeveen u te bieden heeft inclusief de voorwaarden.

Een laatste mogelijkheid is het afsluiten van een betalingsregeling. Hiervoor dient u een persoonlijke lening af te sluiten bij een geldverstrekker.

Wat kunnen wij voor u doen?

4EASYMOVING ondersteunt u bij de verkoop of aankoop van uw woning. Wanneer u te maken hebt met restschuld kunnen wij adviseren over de stappen die u moet zetten om tot een goede afhandeling te komen.

Meer tips en antwoorden?

Onze diensten:

Contact

Hebt u vragen? Neem direct contact met ons op.