Spaargeld inleggen bij aankoop huis?

Eigen geld of spaargeld inbrengen wanneer u een huis wilt kopen? Wij leggen u uit hoe het zit met uw hypotheek en de inbreng van eigen geld.

Een eigen huis kopen

U hebt besloten een eigen woning te gaan kopen en verdiept u in het financiële aspect van de woningaankoop. De hypotheek die u kunt afsluiten is afhankelijk van twee factoren namelijk de hoogte van uw (gezamenlijke) inkomen en de zogenaamde "loan to value" ratio. 

Gegeven de wettelijke regels kan uw hypotheekadviseur berekenen wat de maximale hypotheek is die in uw inkomenssituatie verantwoord is. Daarnaast bepaalt u natuurlijk zelf wat u bereid bent maandelijks aan vaste woonlasten kwijt te zijn naast uw andere kosten en uitgaven aan vakanties, hobbies, etc.

Loan to Value

Om te voorkomen dat huizen in de toekomst onder water komen te staan (marktwaarde van het huis is lager dan de hypotheek) heeft de overheid bepaald dat de maximale hypotheek ook afhankelijk moet zijn van de marktwaarde van het huis. Dat betekent dat u in 2016 maximaal 102% van de waarde van het huis mag lenen. Dit wordt loan to value genoemd. In 2017 wordt de loan to value 101% en vanaf 2018 is dit nog maar 100%.

Bijkomende kosten (kosten koper)

Als u een huis koopt heeft u altijd bijkomende kosten, de zogenaamde kosten koper. Deze kosten zijn bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting, de kosten van de hypotheekadviseur, de notaris en de aankoopmakelaar, NHG kosten, taxatiekosten en de bouwrente bij nieuwbouwwoningen. Als vuistregel reken je voor deze kosten gezamenlijk al snel met gemiddeld 5% die bovenop de getaxeerde marktwaarde van het huis komen.

En natuurlijk komen daar de eventuele kosten voor de verbouwing en de inrichtingskosten nog bij om het huis helemaal naar uw zin te maken.

Eigen geld inbrengen

Eigen geld inbrengen is dus noodzakelijk als u een huis wil kopen.

Als u al een huis heeft en u verkoopt dit voor een prijs hoger dan de hypotheek die u voor dit huis heeft afgesloten dan heeft u overwaarde. Deze overwaarde bent u verplicht weer in de aankoop van uw nieuwe huis te steken. En deze overwaarde heeft invloed op de hypotheek die u kunt afsluiten. Des te meer de overwaarde, des te lager de hypotheek die u kunt afsluiten.

Als starter op de woningmarkt moet u dus uw spaarport aanspreken en eigen geld inbrengen.

Naast dat u zelf gespaard heeft kunt u ook via een schenking het benodigde geld inbrengen bij de aankoop.

Schenking

Als u tussen de 18-40 oud bent kunt u eenmalig van uw ouders €25.322,= belastingvrij ontvangen. U kunt zelf bepalen wat u met dit geld doet. Dit kan verhoogd worden naar €52.752,= maar dan moet u het meerdere gebruiken voor de financiering van een eigen woning. 

In 2017 wordt de in 2015 afgeschafte schenkingsregeling van €100.000,= weer opnieuw ingevoerd. Men is nog aan kijken of dit naar voren getrokken kan worden.

Meer tips en antwoorden?

Onze diensten:

Contact

Hebt u vragen? Neem direct contact met ons op.