Huis verkopen na echtscheiding?

U gaat scheiden en u hebt een gezamenlijke woning? Zowel in geval één van uw beide het huis overneemt als wanneer u besluit het huis te gaan verkopen kan ik u van dienst zijn.

Een gezamenlijke woning

Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd dan zijn er twee mogelijkheden. 
  • Eén van beiden blijft in het huis wonen en koopt de ander uit.
  • De woning wordt verkocht en de uiteindelijke opbrengst wordt verdeeld.

Uitkopen 

Als één van u beide besluit het huis over te nemen dan moet de ander worden uitgekocht. Op basis van een onafhankelijk taxatierapport kan de marktwaarde van het huis vastgesteld worden. Nu kunt u bepalen of er een overwaarde of een restschuld op het huis zit. Bij een overwaarde moet u dit bedrag met de vertrekkende ex-partner verrekenen via eigen geld/bezittingen of via een verhoging van de hypotheek. Indien u besluit om de hypotheek te verhogen dan kan het taxatierapport ook gebruikt worden voor deze hypotheekaanvraag. 

Heeft u een restschuld dan moet deze schuld onderling verdeeld worden. De vertrekkende ex-partner betaalt aan de ander zijn of haar aandeel in het huis en de onderwaarde.

Degene de in het huis blijft wonen krijgt vervolgens de volledige eigendom van de woning overgedragen. Deze overdracht gebeurd bij de notaris via een zogenaamde akte van verdeling. Overigens betaalt u bij deze overdracht geen overdrachtsbelasting. De ander wordt ontslagen van hoofdelijke aansprakelijkheid voor de hypotheek en kan desgewenst weer een huis kopen.

Het benodigde taxatierapport kan ik voor u verzorgen. Lees hier meer over taxaties en het aanvragen van een rapport.

Verkopen

Besluit u beide dat het huis verkocht moet worden dan kan ik u natuurlijk het gehele verkooptraject uit handen nemen. Kijk op huis verkopen hoe ik dat aanpak. Afhankelijk van of u in de woning blijft wonen of de woning verlaat heeft dit voor u fiscale gevolgen. Ik kan u hierover adviseren.

Overwaarde bij verkoop huis

Is er sprake van overwaarde bij de verkoop van het huis? Dan krijgt u te maken met de bijleenregeling. Dit betekent simpel gezegd dat uw deel van de overwaarde van het huis tot 3 jaar na de verkoop gebruikt moet worden voor de aankoop van een andere woning. Doet u dat niet dan ontvangt u over dit bedrag geen renteaftrek. Na 3 jaar vervalt deze verplichting.

Restschuld bij verkoop woning

Uw woning is verkocht voor minder geld dan u aan hypotheekschuld heeft? Dan is sprake van een restschuld. Heeft u een restschuld dan moet deze schuld onderling verdeeld worden. De vertrekkende ex-partner betaalt aan de ander zijn of haar aandeel in het huis en de onderwaarde. Indien u een hypotheek met NHG heeft kan de restschuld eventueel worden kwijtgescholden.

Lees meer over: restschuld 

Wij doen meer dan uw woning verkopen

4EASYMOVING is bekend met de woningmarkt en de regels die hierbij horen. Door ons in te schakelen komt u niet voor onaangename verrassingen te staan. Wij adviseren en geven antwoord op al uw vragen. Daarnaast zorgen wij dat de verkoop van de woning in goede banen geleid wordt.

Zet de eerste stap

Wilt u ondersteuning bij de verkoop van uw woning? Zet nu de eerste stap ..

Neem direct contact op

Meer tips en antwoorden?

Onze diensten:

Contact

Hebt u vragen? Neem direct contact met ons op.